Končar gradi vjetroelektrane za 252 milijuna kuna

Bez autora
Jan 24 2011

Predstavnici Končara, Zagrebačke banke i HBOR-a potpisali su u ponedjeljak na obilježavanju 90 godina Končara u nazočnosti premijerke Jadranke Kosor sporazum o sufinanciranju projekta gradnje vjetroelektrane Pometeno brdo u zaleđu Splita. Vjetroelektrana će imati 15 vjetroagregata snage jedan megavat (MW) i jedan agregat snage 2,5 MW (ukupno 17,5 MW), godišnje će proizvoditi oko 30 gigavatsati, a Končar će u njen razvoj i gradnju uložiti 252 milijuna kuna. Prvi vjetroagregat već je priključen na elektromrežu, pa je i Končar postao povlašteni proizvođač struje jer svu proizvodnju po subvencioniranoj cijeni, koju država osigurava za sve obnovljive izvore energije, prodaje Hrvatskom operatoru tržišta energije.

Končar gradi vjetroelektrane za 252 milijuna kunaPredstavnici Končara, Zagrebačke banke i HBOR-a potpisali su u ponedjeljak na obilježavanju 90 godina Končara u nazočnosti premijerke Jadranke Kosor sporazum o sufinanciranju projekta gradnje vjetroelektrane Pometeno brdo u zaleđu Splita.

Vjetroelektrana će imati 15 vjetroagregata snage jedan megavat (MW) i jedan agregat snage 2,5 MW (ukupno 17,5 MW), godišnje će proizvoditi oko 30 gigavatsati, a Končar će u njen razvoj i gradnju uložiti 252 milijuna kuna.

Prvi vjetroagregat već je priključen na elektromrežu, pa je i Končar postao povlašteni proizvođač struje jer svu proizvodnju po subvencioniranoj cijeni, koju država osigurava za sve obnovljive izvore energije, prodaje Hrvatskom operatoru tržišta energije. U gradnji vjetroelektrane sudjeluje 14 tvrtki iz Grupe Končar, a ukupni udjel hrvatskih tvrtki je veći od 72 posto s tendencijom daljnjeg rasta.

Končar tom investicijom potiče tehnološki rast i razvoj, ulazi u novu tržišnu nišu i stječe nužne reference za proizvodnju takvih elektrana za domaće i strano tržište, što će otvoriti dosta novih radnih mjesta.

Od Vlade očekuju daljnju podršku u razvoju i korištenju obnovljivih izvora energije. »Nedostaje cjeloviti zakon o obnovljivih izvorima energije, jer postojeći zakoni samo sporadično dotiču to područje. Novi bi zakon ne kršeći propise EU-a trebao poticati ulaganje u obnovljive izvore, otvaranje radnih mjesta i promovirati domaće proizvođače opreme. Ujedno bi trebao štititi interese Hrvatske, jer su obnovljivi izvori njeno prirodno bogatstvo«, istaknuo je član Uprave Davor Mladina.

»Svjetski stručnjaci smatraju obnovljive izvore rješenjem ne samo za energetsku i klimatsku nego i za gospodarsku krizu, jer će širom svijeta omogućiti otvaranje milijune radnih mjesta«, napomenuo je Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.

Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago istaknuo je da su u zadnjih desetak godina kao jedina visokotehnološka grupa u Hrvatskoj razvili niz proizvoda visoke tehnologije, kao što su 400 kilovoltne trafostanice, niskopodni tramvaj i vlak i mnogi drugi. U prošloj i ovoj godini u razvoj novih proizvoda investirat će više od 400 milijuna kuna.

Zahvaljujući i tome, kao i drugim mjerama, uspjeli su usprkos padu prodaje u zadnje dvije godine ostvariti sve strateške ciljeve, a udio izvoza u prodaji u 2009. bio je 54 posto, što će nastojati zadržati i dalje.

Unatoč teškim uvjetima poslovanja, ove godine očekuju rast od četiri posto, a od 2012. i više od sedam posto. Planiraju aktivno sudjelovati u brojnim investicijskim projektima koje je pokrenula Vlada, kao što su gradnja HE Ombla, trećeg bloka TE Plomin, ulaganja HŽ-a u nove vlakove i drugi, najavio je Bago.

Pritom je upozorio da će strani partneri vjerojatno nastojati minimizirati udjel domaće industrije u tim projektima, ali vjeruje da će se Vlada i hrvatske tvrtke tome uspjeti oduprijeti.

Premijerka je zahvalila Končarevcima što su usprkos krizi uspješno poslovali, puno izvozili, ulagali u razvoj i znanje te čuvali radna mjesta. Najavila je da će im i dalje pomagati u osvajanju novih tržišta te da će Vlada pomagati izvoznicima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik